27/5/11

Quatre dies de gener de Jordi Sierra i Fabra




Sinopsis:


El 22 de gener de 1939 el Govern abandona Barcelona a la seva sort i la ciutat queda a
la mercè de les tropes de Franco. Durant quatre dies s’esdevé un caos total sota el pes de la derrota, la fam i la por, alhora que els vençuts emprenen la fugida cap a l’exili. En aquest marc, l’inspector Miquel Mascarell, l’últim policia de Barcelona, que no pot marxar perquè la seva dona està greument malalta, s’enfronta al darrer cas de la seva carrera, el de la filla d’una prostituta, una adolescent violentament assassinada. En aquests quatre dies, a peu per la ciutat desesperat, buscarà l’assassí i descobrirà que els vells feixistes amagats tornen a casa i reprenen les seves vides, disposats a la venjança. Amb un documentat rerefons històric que recrea d’una manera fidel la realitat d’aquell moment, Quatre dies de gener és la novel·la d’una resistència límit i la voluntat de supervivència de tot ésser humà davant l’adversitat.


Comentari:



És un llibre on pots un ampli ventall de temes: el d'estimació, de pèrdua, de separacions forçoses, de protecció, de rebuig...
Les pinzellades de cada personatge que es vas trobant, són per meditar, des de la mare ex-prostituta que busca la filla perquè sospita que alguna cosa l'hi ha passat, el fill de la carbonera tancat per la mare, per por que el matin, el soldat que passa a donar la carta del fill, i que fuig cap a la frontera pensant que potser els seus pares no sabran mai on és, la Patro que per donar de menjar a les seves germanes ven el seu cos, el fill esgarrat i rebutjat pel pare, i sobretot ell el protagonista, que tot i que no li queda res, seguix investigant el cas, i que nofuig perquè la seva dona esta malalta i no vol que es mori en qualsevol cuneta, un detall que impressiona, és que quan troba el menjar al carrer, tot i la gana que té en guarda la mitat per la seva dona.

El final quan l’inspector Miquel Mascarell troba l'assassí, pren la iniciativa correcta.

Aquest llibre reflecteix el limit d'una situació on cada un fa el que pot per sobreviure.